Wsparcie akcji „Kropelka Energii dla Niepodległej”

W dniu 09.11.2018 roku w siedzibie Centrali PGE GiEK S.A. przy ul. Węglowej odbyła się akcja krwiodawstwa i rejestracji potencjalnych dawców szpiku kostnego, którą wsparła KZ NSZZ Solidarność. Osobom biorącym w niej udział przekazywaliśmy słodki poczęstunek oraz gadżety sygnowane logiem Naszej organizacji.

Akcja odbywała się w ramach ogólnopolskiej akcji „Kropelka Energii dla Niepodległej”. Ta cenna inicjatywa, która integruje środowisko zawodowe polskich energetyków, i jednocześnie wpisuje się w obchody 100 rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę. Patronat nad akcją objął minister energii Krzysztof Tchórzewski oraz minister zdrowia prof. Łukasz Szumowski. Celem akcji było uczczenie polskich bohaterów, którzy oddali własną krew dla ratowania zdrowia i życia drugiego człowieka.

Organizatorami akcji w centrali byli: PGE GiEK, Powiatowe Stowarzyszenie HDK przy Kopalni Bełchatów oraz Klub HDK PCK przy Elektrowni Bełchatów.